10 Prednosti Terapije Ozonom za Hronična Zdravstvena Stanja


Terapija ozonom trenutno je jedana od alternativnih tretmana o kojima se najviše priča, na skupovima ljudi sa  hroničnim bolestima, širom sveta i to sa dobrim razlogom. Ovaj neverovatan gas koji se prirodno nalazi u našoj atmosferi pomešan je sa kiseonikom u medicinskom generatoru ozona da bi se stvorila supstanca sa jednom od najmoćnijih mogućnosti lečenja koje su danas dostupne.

 

Pitanja koja naši klijenti najčešće postavljaju, a verujemo da sve koji planiraju da nas posete zanimaju slična, su:

- Može li mi ozonska terapija pomoći?

- Koja stanja su pogodna za lečenje ozonskom terapijom i kakav efekat ona ima na moje telo?

- Ozonoterapiju su praktičari koristili i naučnici istraživali više od jednog veka. Šta ove studije zaključuju?

 

Imajući na umu sva ova uobičajena pitanja, napravili smo listu deset prednosti ozonske terapije u odnosu na neke druge načine lečenja. Ova lista sadrži  linkove naučnih studija o ovim temama, da biste mogli i sami da pogledate rezultate istraživanja.

 

Imunološka modulacija (modifikacija imunog sistema)

Astma je hronična inflamatorna bolest. U krvi astmatičara često se vide inflamatorni markeri koji mogu dovesti do oksidativnog stresa. Studija iz 2005. godine je otkrila da je redovna terapija ozonom bila efikasna u smanjenju ovih markera upale, regulaciji oksidativnog stresa i kao imunomodulator (ozonska terapija je u stanju da modifikuje imuni sistem da se bolje nosi sa upalom).

Takođe, 1995. godine, jedan stručni književni časopis je zaključio da terapija ozonom može imati „duboko dejstvo na sistemski imunitet“.

 

Antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva

Sa potencijalnom antibiotskom apokalipsom nedavno, naučnici su tražili nove načine za borbu protiv bakterijskih infekcija, kao i nove tretmane za gljivične i virusne infekcije.

 

Bilo je mnogo studija o njegovim svojstvima kontrole infekcija. Nije bilo sumnje u ovu potencijalnu upotrebu. Zaključeno je da ozonska terapija može „u potpunosti da reši“ akutnu bakterijsku infekciju uzrokovanu ubodom krpelja i to u roku od 24-48 sati. Ovo je dobrodošla vest za sve veći broj obolelih od Lajmske bolesti i drugih obolelih od uboda krpelja, širom sveta, koji ne reaguju na lečenje antibioticima.

 

Ozonska terapija je sada dostupna i za lečenje virusnih infekcija kao što je grip, što je odlična vest za sve koji su redovno podložni zimskim virusnim bolestima.

 

Stimulacija oštećenog moždanog tkiva nakon moždanog udara

Posle moždanog udara, zahvaćeno područje mozga počinje da gubi ključno snabdevanje kiseonikom, izazivajući hipoksiju (stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivima)okolnih moždanih ćelija. Ovo područje oštećenja je poznato kao penumbra (preživelo tkivo na kraju ishemijskog procesa kao što je moždani udar). Najbolji način delovanja je vratiti kiseonik u penumbru što je pre moguće kako bi se smanjila šteta.

 

Studija iz 2012. godine je došla do rezultata, na osnovu istraživanja, da snabdevanje mešavine gasova kiseonika i ozona hipoksičnom moždanom tkivu sprečava veće oštećenje. Autori studije su zaključili da podržavaju upotrebu gasa kiseonik-ozon u „dobro osmišljenim kliničkim ispitivanjima kod pacijenata sa moždanim udarom“.

 

Manji rizik od ponovljenog srčanog udara

Takođe, postoje dokazi da ozonska terapija pomaže u smanjenju rizika od ponovnog srčanog udara i pojave infarkta (smrt tkiva usled nedostatka kiseonika) ili aritmije (poremećen ili nepravilan rad srca) nakon srčanog udara.

 

Jedna naučna studija iz 2017. godine, otkrila je da što se pre počne sa ozonoterapijom, nakon srčanog udara i što se duže primenjuje, to su rezultati bolji.

 

Joint Mobiliti - Pokretljivost zglobova

Uzbudljive vesti proizašle su iz nedavne studije iz septembra 2018. godine. Zaključeno je da terapeutska ozonska terapija „napreduje“ u uspešnom upravljanju i lečenju mišićno-skeletnih poremećaja.

 

Ovi poremećaji uključuju reumatoidni artritis, sindrom karpalnog tunela (uzani prostor u predelu šake) i burzitis (zapaljenje burze - strukture koja podseća na kesu, a nalazi se između mišića i zglobova ili veziva i zglobova i ima ih mnogo u telu), koji dobro reaguju na povećanje nivoa kiseonika u telu primenom ozona.

 

Anti-inflamatorna svojstva

Mnoge hronične inflamatorne bolesti (IBD) kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis,  mogu imati odlična poboljšanja od terapije ozonom. Istraživački rad iz 2014. godine otkrio je da terapeutska ozonska terapija ima fantastičan potencijal u ovoj oblasti.

Hronična upala može izazvati oksidativno oštećenje ćelija i DNK. Ozon je moćan antioksidans koji pomaže u smanjenju ovog oksidativnog oštećenja i naknadnog rizika od bolesti. Takođe, utvrđeno je da ozon povećava aktivnost enzima u telu koji deluju kao antioksidansi, što je navelo istraživače u drugom radu iz 2014. godine da zaključe da je ozonska terapija korisna opcija za lečenje upala.

 

Zarastanje rana

Studije su pokazale da ozonska terapija takođe može pomoći u podsticanju zarastanja rana. Jedna naučna studija je otkrila prednosti terapije ozonom u lečenju ulceroznih rana na stopalima pacijenata sa dijabetesom.

Druga naučna studija došla je do rezultata da je ozonoterapija podjednako efikasna i u lečenju i smanjenju bolnih čireva u ustima.

 

Oksigenizacija

Kao i u slučaju gore navedenih moždanih udara, hipoksija (kada tkiva ne dobijaju dovoljno kiseonika) može dovesti do odumiranja tkiva. Hipoksija se može javiti i u drugim organima, kao što su pluća, nakon teškog napada astme, i u celom krvotoku ako imate anemiju.

Ozonska terapija obezbeđuje telu kiseonik i postoje naučni dokazi da može pomoći u lečenju određenih hipoksičnih tumora, pored hemoterapije i radioterapije.

 

Ublažavanje bola

Bol u leđima može biti iscrpljujući i jedan je od najčešćih razloga zbog koga posećujemo lekare i odsustvujemo sa posla. Dobra vest je da su istraživači otkrili da ozonska terapija može biti veoma korisna za bol u donjem delu leđa.

 

Aktivacija i obnova matičnih ćelija

Naše matične ćelije neprestano rade na stvaranju novih ćelija, bilo da je u pitanju srce, mozak, krv, nervi, koža ili bilo koji drugi deo tela. Bez matičnih ćelija ne bismo preživeli. Što su matične ćelije spremnije da se ponovo aktiviraju u nove ćelije, to je veći blagoslov za naše zdravlje. Još uvek ne postoje zvanična naučna istraživanja koja mogu da potvrde da terapija ozonom može da pomogne u obnovi i reprodukciji matičnih ćelija.

Kao što vidite, ozonska terapija može pomoći pojedincima koji pate od čitavog niza stanja, a naša lista najčešćih pitanja samo je retrospektiva onoga što već znamo o ovom vrednom modalitetu lečenja.

 

Može li ozonska terapija biti odgovor koji tražite?

Ako je vaš odgovor potvrdan koristite formular ispod teksta da biste saznali više o asortimanu tretmana ozonom, u našoj klinici u Neomedu na Kipru, koji uključuju renomirani Ten Pass ozon, rektalnu insuflaciju, injekcije ozona, infuzije ozona i ozonsku saunu. Ako želite besplatnu telefonsku ili video konsultaciju, kako bismo razgovarali o vašim potrebama, biće nam drago da to organizujemo.
Related Articles

Dobro zdravlje digestivnog trakta - organa za varenje


Core Programmes

Wellness Programmes