Kronova bolest

Kronova bolest je inflamatorna bolest creva (IBD) koja utiče na sluznicu gastrointestinalnog (sistem organa za varenje) trakta, izazivajući bol u stomaku, tešku dijareju, umor, gubitak težine i neuhranjenost.

 

Kada se ne leči Kronova bolest može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme zbog malapsorpcije (loša apsorpcija hrane u tankom crevu) vlažnih hranjivih materija i produženih autoimunih (stanje kada naš imuni sistem greškom napada naš organizam)  i inflamatornih odgovora koji degenerišu zdravo tkivo u celom telu.

 

Simptomi Kronove bolesti

Kao i svaka hronična bolest, Kronova bolest različito utiče na zdravstveno stanje obolelih. Međutim, uobičajeno je da se upalni proces duboko širi u slojeve tkiva digestivnog trakta. Na taj način izaziva promene u pokretljivosti creva i ometa normalnu apsorpciju hranjivih materija. Kada je neko oboleo od Kronove bolesti može imati sledeće znake i simptome:

 • Dijareja i meka stolica,
 • Grčevi u crevima i bol u stomaku,
 • Mučnina i povraćanje,
 • Groznica i umor,
 • Krv u stolici i moguće krvarenje u GI (digestivni ili probavni sistem) traktu,
 • Čirevi i rane u ustima,
 • Smanjeni apetit i gubitak težine,
 • Perianalna bolest (akutno ili hronično zapaljenje perinalne regije),
 • Kod dece se može pojaviti zastoj u razvoju i
 • Ostali simptomi uključuju upalu kože, očiju i zglobova, jetre ili žučnih kanala, kamen u bubregu, bol u zglobovima i osip na koži.

 

Vrste Kronove bolesti 

Kao što se simptomi i težina Kronove bolesti mogu razlikovati u svakom pojedinačnom slučaju, postoje i suptilne i ne tako suptilne razlike između pet vrsta ove bolesti.

 

 1. Kronov kolitis, takođe poznat kao granulomatzni kolitis.
 2. Gastroduodenalna Kronova bolest koja izaziva upalu želuca i duodenuma koji je prvi deo tankog creva.
 3. Ileitis utiče na ileum koji je kraj tankog creva i povezuje se sa debelim crevom.
 4. Ileokolitis je najčešća vrsta Kronove bolesti, a zahvata poslednji deo tankog i celo debelo crevo.
 5. Jejunoileitis utiče na srednji deo tankog creva.

 

 

Lečenje Kronove bolesti

Kronova bolest se može dijagnostifikovati analizom krvi, uzorkovanjem stolice, snimanjem i kolonoskopijom. Ako se uoče učestale, uporne promene u radu creva, preporučljivo je što pre potražiti medicinsku pomoć. Kronova bolest koja pogađa debelo crevo povećava rizik od nastanka karcinoma debelog creva.

 

Jedan od najlakših načina za ljude koji boluju od Kronove bolesti, da sami sebi pomognu,  je da unesu sve potrebne izmene u ishrani. Takođe, preporučljivo je da piju najmanje osam čaša vode dnevno, da koriste suplemente kao što su vitamin B12, gvožđe, probiotik i omega-3 riblje ulje.

 

Naši programi u Neomedu usmereni na zdravlje digestivnog trakta prilagođeni su specifičnim uslovima kao što je i Kronova bolest. Na taj način pomažemo u obnavljanju digestivnog trakta i sluzokože, dok se istovremeno poboljšavaju i probavne sekrecije i reguliše pokretljivost obnavljanjem crevnog mikrobioma (mikroorganizmi i njihovi geni).

 

Nedavno se pojavio veliki broj podataka koji sugerišu da je primarni uzrok nastajanja Kronove bolesti zapravo relativna imunodeficijencija (stanje ljudskog organizma u kome je imuni sistem nedovoljan ili toliko oslabljen u borbi protiv infekcija). Zbog toga, između ostalih u naše ciljane, individualnim pristupom prepisane terapije, je uključena i detoksikacija organizma usled životne sredine i biotoksina (toksične supstance koje proizvode živi organizmi). Sve navedeno ima loš uticaj i oštećenje mitohondrija (ćelijske organele koje imaju ulogu u proizvodnji energije potrebne za metaboličke procese u ćeliji) i imunog sistema.


Kronova bolest

Ako želite da saznate više o Kronova bolest, popunite formular ispod.
576