Fibromijalgija, sindrom mišićno - skeletne boli

Fibromialgija je hronična bolest koja uzrokuje rasprostranjen bol, umor, depresiju i poremećaj sna.

 

Za nju ne postoji konkretan uzrok i ne postoji jedinstven lek, ali mi ćemo dati sve od sebe da imate više dobrih nego loših dana.

 

Pored jakih bolova u mišićima i kostima, drugi uobičajeni simptomi fibromialgije uključuju glavobolju, peckanje kože, grčeve, anksioznost, maglu mozga, probleme sa pamćenjem, jutarnju ukočenost, kao i osetljivost na buku, svetlost i temperaturu.

 

Studije pokazuju da su 90% obolelih od fibromialgije žene. To je verovatno zbog smanjenog nivoa serotonina u mozgu žena. Težina simptoma fibromialgije varira od osobe do osobe, sa simptomima koji često nestaju, a zatim se vraćaju. Istraživanja su pokazala da fibromialgija zapravo može pojačati bol utičući na način na koji mozak obrađuje signale bola. Neki pacijenti takođe mogu osetiti fibromialgiju sa drugim koegzistirajućim stanjima, uključujući disfunkciju temporomandibularnog zgloba (zglobovi mišića ispod ušiju) (TMZ), endometriozu (kada je sluzokoža materice izvan materice), sindrom hroničnog umora, tenzijske glavobolje i sindrom iritabilnog creva (IBS).

 

Za fibromialgiju ne postoji definitivan laboratorijski test, tako da postavljanje dijagnoze može biti teško.

 

Nakon što su analiza krvi i drugi testovi isključili druge uslove, lekari se često oslanjaju na povratne informacije pacijenata da bi doneli svoje zaključke. Generalno, pacijenti će osećati rasprostranjene bolove ili bolove u mišićima najmanje tri meseca. Ispitivanje „tender point” (glavne tačke) se takođe može uraditi da bi se izmerili nivoi bola u položajima u vratu, grudima, rukama, nogama blizu kolena, struka, bokova, nogu i čitavog mišićno-skeletnog sistema. Nedavne studije takođe otkrivaju da skoro polovina pacijenata sa fibromialgijom pati od nervnog bola uzrokovanog oštećenjem malih nerava koji prenose signale bola od kože do mozga, poznatog kao neuropatska fibromialgija.

 

Iako ne postoji definitivan ili jedinstven uzrok za fibromialgiju, on je povezan sa genetikom, alergijama, osetljivošću na hranu, virusima, hormonskom neravnotežom, lošim varenjem, prekomernim rastom kandide, neusklađenošću kičmenog stuba, stresom i nedostatkom neurotransmitera.

 

Kod pojedinih klijenata, simptomi mogu početi nakon velikog psihološkog stresnog događaja, kao što su infekcija, operacija ili druga fizička trauma.

 

Potpuno je jasno da je ovo komplikovana bolest koja zahteva složen pristup lečenju koji treba da bude prilagođen pojedincu. Obično propisani lekovi za fibromialgiju ne leče bolest, a njihovo uzimanje može izazvati potencijalno ozbiljne neželjene efekte u rasponu od čireva, krvarenja u želucu ili crevima, digestivnih smetnji, visokog krvnog pritiska, srčanog udara, moždanog udara, pa čak i po život opasnih kožnih reakcija.

 

U Neomedu koristimo niz terapija i protokola zasnovanih na zdravoj ishrani, detoksikaciji, opsežnom radu na digestivnom traktu, promenama u načinu života i komplementarnim tretmanima podržanim najsavremenijim naučnim pristupom i dugogodišnjim iskustvom.

 

Studije su otkrile da smanjenje toksičnog tereta organizma eliminacijom glutena, kofeina, veštačkih zaslađivača, prerađene hrane i delimično hidrogenizovanih ulja i trans masti može napraviti veliku razliku u kvalitetu života obolelih. Čisti proteini bogati nutrijentima, sirovi mlečni proizvodi, fermentisana hrana, organsko voće i povrće i druga hrana takođe imaju mnoge prednosti kao i ključni hranljivi sastojci kao što su vitamini B12, C i D, folna kiselina i mineral magnezijum.

 

Kiropraktička nega, smanjenje stresa, redovna vežba, akupunktura i masaža mogu biti od pomoći, kao i redovno, umereno vežbanje. Studija objavljena u Archives of Phisical Medicine & Rehabilitation otkrila je jaku vezu između fizičkih simptoma i fibromialgije. Viši nivoi fizičke ometenosti su povezani sa manje ozbiljnim simptomima kod žena. Masažna terapija sa za to predviđenim esencijalnim uljima takođe može poboljšati rad srca, ublažiti bol, poboljšati kretanje i smanjiti anksioznost i depresiju.

 

Terapija ručne limfne drenaže se takođe preporučuje kako bi se pomoglo u kretanju limfne tečnosti kroz telo i na taj način eliminisali toksine i otpad da bi se stimulisalo zarastanje i ublažili mnogi simptomi.

 

Vlažna i topla mediteranska klima i tople kupke takođe pomažu da se pojača dotok krvi u delove tela u kojima je to potrebno, pružajući potrebno olakšanje.

 

Ono što je takođe jako važno i obavezno je izlazak na Sunce najmanje deset do dvadeset minuta dnevno – a Sunce je nešto čega imamo u izobilju na Kipru, zahvaljujući 326 sunčanih dana u godini.

 


Fibromijalgija, sindrom mišićno - skeletne boli

Ako želite da saznate više o Fibromijalgija, sindrom mišićno - skeletne boli, popunite formular ispod.
581