Terapije za probavni trakt

Naš digestivni trakt predstavlja stanište ogromnom broju bakterija koje zajedno formiraju složeni ekosistem – ljudski mikrobiom (naš crevni sistem koji je veoma kompleksan, jer se u njemu nalazi preko 500 bakterijskih vrsta. Ceo taj sistem naziva se mikrobiom). Mikrobiom u digestivnom traktu direktno utiče kako na odsustvo, tako i na prisustvo raznih oboljenja kao što su dijabetes, autoimuni poremećaji, depresija, slab imuni otpor i druga. Probavni trakt je povezan sa svakim delom našeg tela, što znači da nedostatak redovne opstipacije (pražnjenja creva) može dovesti do upale i povećanog toksičnog opterećenja, što dalje izaziva mnoge druge komplikacije. Neomed nudi niz zdravstvenih terapija za poboljšanje varenja i poboljšanje zdravlja digestivnog trakta. Neke od tih terapija su personalizovan način ishrane, a u nastavku teksta biće detaljno opisane i druge terapije koje će dovesti do dobrog funkcionisanja probavnog trakta.

Hidrokolon terapija – hidroterapija debelog creva

Debelo crevo ili kolon je završni deo sistema za varenje dužine oko 180 centimetara i promera oko 5 centimetara. Usporen rad kolona (debelog creva) može da dovede do stvaranja opasnih toksina, zbog produženog boravka u njemu, umesto da hrana fermentira (rastvaranje organskih supstanci u jednostavna jedinjenja). Kada dođe do nagomilavanja opasnih toksina i truljenja u debelom crevu, to negativno utiče i na čitavu korisnu crevnu floru. Neželjene bakterije, kvasac, virusi i paraziti napreduju u takvim uslovima i oslobađaju specifična jedinjenja koja mogu da oštete crevni zid, što dovodi do crevne permeabilnosti (poznate i kao creva koja propuštaju) i povećane upale. Sve ovo u velikoj meri povećava opterećenje tela toksinima i ograničavaju dodatne puteve drenaže i detoksikaciju. Ovakvo stanje povećava disfunkciju nadbubrežne i štitne žlezde i može da rezultira upalom mozga, kao i da izazove niz drugih poremećaja. Hidroterapija debelog creva je jedan od najefikasnijih načina da se smanji toksično opterećenje debelog creva uklanjanjem viška fekalnih materija. U Neomedu tretman hidroterapije debelog creva radimo upotrebom prečišćene vode i tehnikama nežne masaže.

Hidrokolon terapija – hidroterapija debelog creva

Specijalizovani klistir

Specijalizovani klistir

Klistiranje debelog creva, odnosno klizma, predstavlja terapeutsku proceduru kod koje se ubrizgava specijalizovani klistir kroz analni otvor u debelo crevo i tako dovodi do čišćenja i pražnjenja. Posebno prilagođen sistem klistira u Neomedu ima veoma uspešne rezultate i posebnu ulogu kao antiparazitski i detoksikacioni agent. Naši nutritivni i probiotički klistiri imaju za cilj da zadovolje specifične potrebe naših klijenata. Još neke od prednosti ovog tretmana uključuju i poboljšanu cirkulaciju, bolju koncentraciju, jači imuni sistem, poboljšanje sna, jer ublažavaju nesanicu, poboljšavaju defekaciju (izbacivanje izmeta iz debelog creva) i ublažavaju glavobolju.


Specijalizovani program ishrane

U telu postoji oko 40 triliona bakterija, a većina njih se nalazi u mikrobiomu creva. Dok su bakterije neophodna komponenta dobrog zdravlja, pogrešne vrste bakterija u crevima mogu doprineti nizu neprijatnih stanja i bolesti.

Jedno takvo stanje je SIBO (prekomerni rast bakterija u tankom crevu). Ovo se dešava kada gram-negativne bakterije, koje mogu srećno da postoje u debelom crevu, preplave tanko crevo, izazivajući simptome koji se najčešće povezuju sa sindromom iritabilnog creva.

Simptomi uključuju grčeve, nadimanje, nadimanje, dijareju i zatvor. SIBO takođe može oštetiti crevnu sluznicu što dovodi do „propuštanja creva“.

Iako mnogi faktori mogu uticati na vrstu bakterija koje se nalaze u digestivnom traktu, vaša hrana igra jednu od najznačajnijih uloga u zdravlju creva.

Specijalizovani program ishrane

1647